sibirisk katt

Sibirisk katt

Uppfödning av Sibirisk katt i Stockholm.

Min uppfödning av Sibirisk Katt sker i hemmamiljö i Åkersberga, Stockholm.

Jag föder upp rasen Sibirisk Katt med fokus på att avla fram rastypiska, friska, hälsotestade och traditionella sibiriska katter. Med en traditionell sibirisk katt menas att man inte blandar in syskonrasen Neva Masquerade (NEM).

Jag kommer fokusera på att avla på katter helt utan NEM i stamtavlorna enligt Clean Genealogy Project. I Clean Genealogy delas katterna upp i olika grupper. Detta beroende på vilka NEM de har i stamtavlan samt om det finns CS-bärare. Jag avlar främst grupp 2 och 3 katter. Se våra lediga kattungar och planerade kullar under Kattungar/Planer.

Jag vill undvika NEM i mina katters stamtavlor för att bibehålla typen och pälskvalitén som jag upplever är bätte hos en traditionell Sibirisk Katt. Jag vill inte föda upp katter som behöver rakas för att man avlat på fel sorts päls.

Det är känt att man blandat in andra maskade raser i NEM-aveln.  Risken när man blandar in andra rasen är att vi kan få in andra sjukdomar, allergen-nivåer, färganlag mm. Om allergen-nivån skiljer sig mellan en tradtionell sibirisk katt och NEM är svårt att säga då inte gjorts några studier på detta.

 

Den NEM-fria aveln i världen

Vi är många uppfödare runt om i världen som samarbetar för att bibehålla den traditonella sibiriska katten. Pga. detta importerar jag mycket katter då det finns väldigt få uppfödare i Sverige som avlar med detta som mål. Jag samarbetar tätt med uppfödare både i Sverige samt i andra delar av världen.

I sverige är vi endast 3st uppfödare som avlar NEM-fritt enligt Clean Genealogy Project. Det är jag, min mamma Marie Hedrén (S*Milashkas) och Madeleine Forsman (SE*Stolthetens)

 

Hälsotester

Att hälsotesta mina katter regelbundet är en självklarhet för mig. Information om testerna kommer synas under katternas sidor så fort dom är gjorda. Samtliga katter testas för HCM regelbundet samt även pk-def, CS, blodgrupp och PKD innan parning (om ej föräldrara är testade). Jag testar även för FIV/FeLV, giardia, tritrichomonas och cryptosporidium.

 

Kunskap

Jag har lärt mig oerhört mycket av min mamma som fött upp rasen i dryga 10 år. Jag ser till att ständigt hålla mig uppdaterad om nya information rörande rasen, sjukdomar mm. Jag har även själv skrivit artiklar samt annat material för att sprida vidare mina kunskaper till andra uppfödare inom rasen.

Jag innehar en uppfödardiplomering från SVERAK samt har även tagit examen i pawpeds-kurserna G1 och G2. Jag är även medlem i Sällskapet Sibirisk Katt.

Nyheter

Här kommer jag uppdatera med vad som är på gång här hos SE*Voyakas. Kommande utställningar, parningar, kattungar, fodervärdar sökes mm. kommer att synas här under. Finns ytterligare information under något ämne kommer en knapp med en länk att synas.

Planerad kull i Mars

Belaya är parad med Danny och inom någon vecka förväntas vi kunna bektäfta en ev. dräktighet. Om Belaya är dräktig föds kullen i slutet på Mars.

Kullen är en grupp 3, dvs. de enda NEM som finns som foundation är Mars, Maks och Nyusya.

Planerad kull i Mars

Sassa är parad med Tuxedo och kullen förväntas födas i mitten av Mars. Samtliga kattungar i kullen kommer att bli svarta med/utan vitt.

Denna kull är en grupp 2 enligt Clean Genealogy, dvs. det finns inte en enda NEM i hela stamtavlan.

Fodervärd sökes

Vi har några spännande planerade kullar under 2019 och vi kommer ev. söka en hel/halv-fodervärd åt en hona eller en hane ur nån av dessa kullar. Mer information kommer framöver.

Jag har tagit examen i pawpedskurserna G1 och G2 som är grundläggande kurser om katthållning / skötsel, kattuppfödning och kattägande. Jag står även i kö till att gå G3 kursen och hoppas få börja med den snart.

Jag är även en SVERAK-diplomerad uppfödare samt att jag är medlem i International Siberian Breeders Club som är en klubb för oss uppfödare av sibirisk katt som avlar NEM-fritt enligt Clean Genealogy.

Pawpeds g1 sibirisk katt uppfödare
sibirisk katt international siberian breeders club

SE*VOYAKAS

Amanda Hedrén
Åkersberga

Vi har tillstånd enligt
16§ djurskyddslagen (1988:534)
att bedriva kattuppfödning.