sibirisk katt

Sibirisk katt

Uppfödning av Sibirisk katt i Stockholm.

Min uppfödning av Sibirisk Katt sker i hemmamiljö i Åkersberga, Stockholm.

Jag föder upp rasen Sibirisk Katt med fokus på att avla fram rastypiska, friska, hälsotestade och traditionella sibiriska katter. Alltså avlar jag strikt på sibirisk katt utan inblandning av syskonrasen Neva Masquerade (NEM) i stamtavlan.

Det finns en grupp uppfödare världen över som avlar utan inblandning av Neva, denna grupp kallas Clean Genealogy Project. Här delas katterna upp i olika grupper som avgörs beroende på vilka NEM katterna har i stamtavlan samt om det finns CS-bärare. För att krångla till det lite så finns det tre ”godkända” NEM att ha i stamtavlorna. Dessa är godkända då de katterna kan finnas som enda NEM i hela stamtavlan, dvs. du har inte flera generationer av Neva efter dessa.
Grupperna jag främst avlar på är grupp 1 och 2 katter. (Helt utan Neva masquerade)

Anledningen till att jag vill undvika NEM i mina katters stamtavlor för att bibehålla typen och pälskvalitén som jag upplever är bätte hos en traditionell Sibirisk Katt. Det finns till exempel många sibiriska katter behöver rakas på sommaren pga. tovor så anser jag att avel mot den traditionella typen är oerhört viktig.

Att man blandat in andra maskade raser i NEM-aveln är känt sedan länge. Som ett resultat av att blanda in andra raser riskerar vi även att få in andra sjukdomar, allergen-nivåer, färganlag mm. Men om allergen-nivån eventuellt skiljer sig mellan en tradtionell sibirisk katt och Neva är svårt att säga då inte gjorts några studier på detta.

 

Den NEM-fria aveln i världen

Idag är vi endast 3st uppfödare som avlar NEM-fritt i enlighet med Clean Genealogy Project i Sverige. Det är jag, min mamma Marie Hedrén (S*Milashkas) och Madeleine Forsman (SE*Stolthetens).

Däremot är vi många fler runt om i världen som samarbetar för att bibehålla den traditonella sibiriska katten. Då vi är så få i Sverige som avlar i enlighet med detta har jag därför importerat mina katter. Jag samarbetar tätt med uppfödare både i Sverige samt i andra delar av världen och gruppens storlek växer ständigt då fler vill avla sibirisk katt i enlighet med detta.

 

Hälsotester

Att avla friska katter är mitt primära mål. Därför är det en självklarhet för mig att regelbundet hälsotesta mina katter. Information om testerna kommer synas under katternas sidor så.
Samtliga katter scannas för HCM regelbundet samt även PKD innan parning. Jag testar även för FIV/FeLV, giardia, tritrichomonas och cryptosporidium.

DNA tester kommer jag skicka in till MyCatDNA. Där man förutom att få svar på hruvida katten är bärare av blodgrupp B, pk-def, cs mm. Även får svar på många andra gener som också är av betydelse att veta om.
Via MyCatDNA får man även ett resultat över hur kattens genetiska uppsättning ser ut vilket är helt unikt och ger oss uppfödare en helt annan möjlighet att kunna planera våra kommande kullar.

MyCatDNA genetic tests for cats

Kunskap

Min mamma som fött upp rasen i dryga 10 år har lärt mig oerhört mycket och agerat mentor åt mig. Förutom henne så har jag även mentorer utomlands. Att ständigt hålla mig uppdaterad om nya information rörande rasen, sjukdomar mm. Är oerhört viktigt för mig. Jag har även själv skrivit artiklar samt annat material för att sprida vidare mina kunskaper till andra uppfödare inom rasen.

Jag innehar en uppfödardiplomering från SVERAK, har tagit examen i pawpeds-kurserna G1 och G2 och är även medlem i Sällskapet Sibirisk Katt.

Kattungar

Är du intresserad av att köpa en sibirisk katt av mig så får du gärna skicka ett mejl där du beskriver vad för hem du kan erbjuda en katt. Däremot är det ett väldigt stort intresse på mina katter så det kan tyvärr dröja innan jag svarar även om jag alltid försöker svara inom kort.
Nästa planerade kull och lediga kattungar (läggs upp så snart som kullen är född) finner du under Kattungar/Planer.

Nyheter

Här kommer jag uppdatera med vad som är på gång här hos SE*Voyakas. Kommande utställningar, parningar, kattungar, fodervärdar sökes mm. kommer att synas här under. Finns ytterligare information under något ämne kommer en knapp med en länk att synas.

Lediga kattungar

Vi har lediga kattungar, flyttklara i Augusti!

Fodervärd sökes

Fodervärd sökes åt en vuxen sibirisk hankatt
Hör av er för mer info via mejl; info@voyakas.se

SE*Voyakas på instagram!
Följ oss på instagram för snabbare uppdatering om våra kullar.

Utbildningar och meriter

Att hålla sig ständigt uppdaterad inom avel, genetik, katthållning, smittor och sjukdomar mm. är viktigt för mig, det är dessutom oerhört kul och intressant att lära sig mer!

Jag har erhållit certifikat från Wageningen University and Research, där jag har lärt mig mer om genetik och, selektering av avelsdjur mm. Jag har även tagit examen i pawpedskurserna G1 och G2 som är grundläggande kurser om katthållning / skötsel, kattuppfödning och kattägande.

Utöver det är jag även SVERAK-diplomerad uppfödare samt att jag är medlem i International Siberian Breeders Club som är en klubb för oss uppfödare av sibirisk katt som avlar NEM-fritt enligt Clean Genealogy.

Certificate

Kurs: ABG01xGenetic Models for Animal Breeding

Professional certificate

Program: Animal Breeding and Genetics

Certificate

Kurs: ABG02x: Evaluating Animal Breeding Programmes

Cerificate of achievement

Kurs: An introduction to zoology

oxford royale academy logo
Examenskokard

Kurs: Pawpeds G2

Examenskokard

Kurs: Pawpeds G1

Pawpeds g1 sibirisk katt uppfödare
Diplom

SVERAK’s Uppfödardiplomering

Clean Genealogy

Medlem och administratör för Clean Genealogy gruppen

sibirisk katt international siberian breeders club

Följ gärna föreningen Sällskapet Sibirisk katt (SäSK) facebook sida!

Här hittar du bilder på vackra sibbar, information om rasen, massor med tips och erfarenheter både från uppfödare som kattägare. En samlingsplats för alla intresserade av rasen sibirisk katt.

SE*VOYAKAS

Amanda Hedrén
Åkersberga

Vi har tillstånd enligt
16§ djurskyddslagen (1988:534)
att bedriva kattuppfödning.