Temperament och egenskaper hos Sibirisk Katt

Sibirisk katt, vad skiljer dom mot andra kattraser? 

Har en Sibrisik katt temperament och egenskaper som skiljer sig mot andra raser? Denna fråga ställs ofta och jag ska försöka svara så gott jag kan utifrån mina erfarenheter om den Sibiriska katten. Jag skaffade min första sibiriska katt 2012 och jag skulle inte kunna tänka mig att ”byta ras”. Jag har även en huskatt hemma som är underbar på sitt sätt men det som är utmärkande för just den Sibiriska Katten är deras nästintill hundlika beteende. Dom är väldigt sociala och vill gärna vara där vi människor är, dom springer gärna fram och hälsar vid besök och vissa gillar till och med att apportera!

Något som inte är helt ovanligt heller är att dom gillar vatten, detta är något alla mina katter hittills har gillat och min första hane badade till och med i badkaret och simmade runt där, han var även en katt som apporterade leksaksmöss.

Nu har jag inte erfarenhet från alla raser, men sibriska katter är fantastiska familjemedlemmar, dom passar in både hos den aktiva familjen som tar med katten ut på promenader och båtturer, samtidigt som de passar småbarnsfamiljer, singelhushåll, familjer utan barn mm. Dom är lekfulla och behöver viss aktivering per dag, men gillar likväl att bara ligga i famnen och mysa.

Sibirisk katt och barn?

Har man barn i hemmet är den Sibiriska katten verkligen en ras jag kan rekommendera, mina katter som inte har växt upp med barn hos sina uppfödare har fungerat utmärkt med mina barn som har vart mellan 0-6 år när en ny katt flyttat hem till oss. Att den sibiriska katten är väldigt social i temperamentet är även något barnen uppskattar då våra katter gärna ligger och sover och gosar i deras famnar, något som huskatten aldrig skulle få för sig att göra.

Även om dom kan vara väldigt mysiga och gillar att kela och gosa så har dom även en stor leklust.

Andra bra egenskaper jag tycker att en sibirisk katt har är att dom tar för sig, anpassar sig lätt till olika miljöer samt att dom är väldigt nyfikna.

Innekatt eller utekatt?

Den sibiriska katten klarar sig alldeles utmärkt som innekatt och har inget behov av att gå ute, man kan gärna näta in balkongen, bygga en kattgård eller gå koppelpromenader, det räcker gott och väl. Viss aktivering i form av lek är också något dom mår bra av samt att dom gärna vill ha ett klösträd som dom kan klättra i. Är man borta mycket om dagarna så kan dom må bra av sällskap i form av en kattkompis, två av samma kön brukar fungera jättebra!

Comments

 • Elena Magnell Westman
  reply
  mars 16, 2020

  Hej,
  Vi är en liten familj som funderar på att skaffa katt igen. Sibirisk katt skulle passa oss på många sätt och vi har haft både Norsk skogskatt och Persisk/bondkatt tidigare. Vi bor fint och naturskönt i Saltsjöbaden i ett stort hus med tre familjer och en underbar gammal äppelträdgård. Alla i huset vill att katten ska få vara välkommen i hela huset.
  Nu till min fråga. Vi vill att katten ska få komma och gå som han vill med tillgång till katt lucka. Det kommer vara hemma folk till och från i stort sett hela tiden.
  Skulle det funka? Ser ofta att uppfödare eller ägare ofta har dem som innekatt men vi vill ha en fri katt skulle det vara ett problem för just denna ras?
  Mvh,
  Elena Magnell Westman

Post a Comment