Läsa stamtavlor

Att lära sig läsa stamtavlor tar tid, i början kan det kännas omöjligt att lära sig allt, men jag lovat det går! Har man bara intresset o viljan så lär man sig tillslut. Jag har spenderat hur många timmar som helst på att läsa stamtavlor, och lär mig fortfarande.

Inavelsgrad

Inavelsgraden är den första punkten jag går igenom, det är en av många saker att ta hänsyn till när man köper avelskatt och gör parningskombinationer. Här kommer jag gå igenom lite vad jag tittar på för inavelsgrader i Pawpeds på mina katter.

När jag kollar inavelsgraden på parningar jag gör vill jag helst ha mindre inavelsgrad på ungarna än vad föräldrarna har. SäSK rekommendationer är att ha max 3.12% inavel på 4 generationer. Det finns inga regler som säger att du inte får ha en högre inavelsgrad. Mycket annat spelar in, som vältestade o friska katter bakom.

Om går in i pawpeds på din katt och ställer dig på 4 generationer, så får du fram inavelgraden i procent för 4 generationer, se bild.

Katten jag använder för att söka på är min Danny.

uppfödare av sibirisk katt

Även på 10 generationer tittar jag på inavelsgraden, här vill jag inte heller ha för hög procent. Det är dock svårt att säga nån riktlinje, då mycket annat även spelar in för mig än endast inavelsgraden vid köp av katt eller val av partner till mina katter. Så lågt som möjligt är såklart att föredra även här.

För att se kattens inavelsgrad på 10 generationer så klickar du på generation 10, se bild.

Även om inavelsgraden på 4 och 10 generationer på din katt ser bra ut så är det viktigt att kolla hur föräldrar, mor/far-föräldrarnas inavelsgrader ser ut. Din katt kan ha 0% inavelsgrad på 4 generationer men mamman kan ha 18%, så detta är också viktigt att kolla. Hur hög inavel har katterna i stamtavlan och hur många har hög inavelsgrad? Samt, vilka katter är det som är dubblerade, vad vet vi om dom?

Det är intressant att se vilka katter som ligger bakom inavelsgraden, dvs. vilka som är dubblerade och ger en förhöjd procent. Är det katter du vet nånting om (bra som dåligt)?

OBS! För att se dubblerade katter måste du skapa en konto i pawpeds (kostnadsfritt) och logga in. Då kan du klicka på “markera dubblerade” och de dubblerade katterna markeras i färg.

HCM

För katter som har testats av en pawpedsansluten veterinär kommer testresultaten automatiskt in i pawpeds. Man kan även skicka in resultaten själv om man inte testat hos en pawpedsansluten veterinär. Dock står det då som en notis att ägaren skickat in testresultatet själv.

För att se en katts HCM resultat så klickar du på (h) som står bakom kattens namn, alt. gå in på vald katt och klicka på rubriken “Hälsoinformation”.

För de katter där (h) saknas finns det ingen hälsoinformation i pawpeds. Det betyder nödvändigtvis inte att katten inte är testad, endast att testet inte är skickat till pawpeds. Lättast då är att försöka kontakta ägaren av katten o fråga.

För att vara medveten om andra sjukdomar/defekter hos katter i stamtavlorna hjälper dessvärre inte pawpeds. Detta då endast HCM resultaten syns o läggs uppp här. Här gäller det istället att försöka efterforska själv. Sök på google, facebook osv. på katternas namn, försök kontakta ägare/uppfödare och hör dig för. Det tar sin tid, men är värt det i slutändan!

Sök antal NEM

Generellt;

Sök upp katten i Pawpeds och tryck på generation 10, för att se kattens 10
generationer i stamtavlan.

Sök antal NEM enligt beskrivningarna för olika enheter (PC, MAC, telefon/platta). =

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn, så räkna igenom antalet faktiska NEM ordentligt.

I vissa fall stamtavlor kan det istället så 33 istället för NEM, ex. SIB n33, så gör en sökning på 33 också.

Vissa katter har stamtavlor som sträcker sig mer än 10 generationer. För att kolla längre bak än 10 generationer kan du ställa dig på kattens mamma och sedan pappa och kolla deras 10 generationer (din katts 11 generationer) osv.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Håll ner CTRL-tangnenten och tryck på F-tangnenten = en sökruta visas då uppe i högra hörnet, där skriver du in texten NEM.

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn, så räka igenom de faktiska antalet NEM ordentligt.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Håll ner CMD-tangnenten och tryck på F-tangnenten = en sökruta visas då uppe i högra hörnet, där skriver du in texten NEM.

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn, så räka igenom de faktiska antalet NEM ordentligt.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Inne i webbläsaren i telefonen/plattan, trycker du på ikonen för att öppna olika alternativ (se första bilden).

Bläddra till höger i alternativraden tills du kommer till sök-ikonen, klicka på den.
En sökruta öppnas, skriv in NEM (gör sedan en sökning på 33 också!). Bläddra mellan sökresultaten med pilarna och räkna det faktiska antalet NEM.

Nu har du kollat igenom alla NEM i stamtavlans 10 generationer eller mer. Du kan även ställa dig under rubriken “Foundation” och söka Nem där.

Klicka på “Foundation” i Pawpeds för att se alla katter som kan följas till Foundation. Sök
igenom sidan efter NEM och 33, sökningen går till på samma sätt som innan.

Sök i andra databaser

Ibland finns inte alla katter eller all information om katterna (bilder, avkommor mm) i pawpeds. Då kan det vara bra att även söka i de andra databaserna.

Dessa brukar jag alltid söka i för kompliterande uppgifter;

FindUs

FindUs är Sverkaks stambok. Alla SVERAK registrerade katter läggs in här med historik 8 generationer bak i stamtavlan.

Tree.SibCat.Info

Detta är en rysk databas, det som är bra med den är att de flesta katterna är inlagda med bilder. Det är lite krångligt o söka innan man vant sig, men det går  att översätta sidan.

NRR

Detta är en norsk databas. Eftersom många uppfödare i Sverige samarbetar med Norge så är även denna sida till stor hjälp. Svenska hanar kan ex. fått avkommor i Norge, dessa syns inte i FindUs och inte heller i pawpeds om inte ägaren/uppfödaren skickat in info.