Läsa stamtavlor

Att lära sig läsa stamtavlor tar tid, i början kan det kännas omöjligt att lära sig allt, men jag lovat det går! Har man bara intresset o viljan så lär man sig tillslut. Jag har spenderat hur många timmar som helst på att läsa stamtavlor, och lär mig fortfarande.

Inavelsgrad

Inavelsgraden är en av många saker att ta hänsyn till när man bestämmer parningskombinationer. Jag går nedan igenom vad jag tittar på för inavelsgrader i Pawpeds på mina katter.

När jag kollar inavelsgraden på parningar jag gör vill jag helst ha mindre inavelsgrad på ungarna än vad föräldrarna har. SäSK rekommendationer är att ha max 3.12% inavel på 4 generationer. Det finns inga regler som säger att du inte får ha en högre inavelsgrad. Mycket annat spelar in, som vältestade o friska katter bakom. Dock så är inavelsgraden eg. oväsentlig med dagens DNA tester men det kan dock vara viktigt att se vilka katter som ev. dubblerats i stamtavlan, om det kan innebära högre risk för ex. HCM.

Om man går in i pawpeds på sin katt och ställer sig på 4 generationer, ser man inavelgraden i procent för 4 generationer, se bild.

Katten jag använder för att söka på är min Danny.

uppfödare av sibirisk katt

Även på 10 generationer tittar jag på inavelsgraden, här vill jag inte heller ha för hög procent. Det är dock svårt att säga nån riktlinje. Så lågt som möjligt är såklart att föredra även här, men som sagt så säger den genetiska variationer mer än inavelsgraden.

För att se kattens inavelsgrad på 10 generationer så klickar du på generation 10, se bild.

Det är intressant att se vilka katter som ligger bakom inavelsgraden, dvs. vilka som är dubblerade och ger en förhöjd procent. Är det katter du vet nånting om (bra som dåligt)?

OBS! För att se dubblerade katter måste du skapa en konto i pawpeds (kostnadsfritt) och logga in. Då kan du klicka på ”markera dubblerade” och de dubblerade katterna markeras i färg.

HCM

För katter som har testats av en pawpedsansluten veterinär kommer testresultaten automatiskt in i pawpeds. Man kan även skicka in resultaten själv om man inte testat hos en pawpedsansluten veterinär. Dock står det då som en notis att ägaren skickat in testresultatet själv.

För att se en katts HCM resultat så klickar du på (h) som står bakom kattens namn. Du kan även gå in på vald katt och klicka på rubriken ”Hälsoinformation”.
Som uppfödare av sibirisk katt är det inget krav att HCM testa. Dock är det en stark rekommendation som alla seriösa uppfödare av sibirisk katt följer.

För de katter där (h) saknas finns det ingen hälsoinformation i pawpeds. Det betyder nödvändigtvis inte att katten inte är testad, endast att testet inte är skickat till pawpeds. Lättast då är att försöka kontakta ägaren av katten o fråga.

För att vara medveten om andra sjukdomar/defekter hos katter i stamtavlorna hjälper dessvärre inte pawpeds. Detta då endast HCM resultaten syns o läggs uppp här. Här gäller det istället att försöka efterforska själv. Sök på google, facebook osv. på katternas namn, försök kontakta ägare/uppfödare och hör dig för. Det tar sin tid, men är värt det i slutändan! På denna sida har jag sammanfattat vilka hälsotester som jag tycker att man bör göra.

Sök antal NEM

Generellt;

Sök upp katten i Pawpeds och tryck på generation 10, för att se kattens 10
generationer i stamtavlan.

Sök antal NEM enligt beskrivningarna för olika enheter (PC, MAC, telefon/platta). =

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn. Räkna därför igenom antalet faktiska NEM ordentligt.

I vissa fall stamtavlor kan det istället så 33 istället för NEM, ex. SIB n33, så gör en sökning på 33 också.

Vissa katter har stamtavlor som sträcker sig mer än 10 generationer. För att kolla längre bak än 10 generationer gör du såhär: Ställ dig på kattens mamma resp. pappa och kolla deras 10 generationer (din katts 11 generationer) osv. Gör sedan detsamma för mor- och farföräldrar mm.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Håll ner CTRL-tangnenten och tryck på F-tangnenten = en sökruta visas då uppe i högra hörnet, där skriver du in texten NEM.

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn. Därför får man räka igenom de faktiska antalet NEM ordentligt.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Håll ner CMD-tangnenten och tryck på F-tangnenten = en sökruta visas då uppe i högra hörnet, där skriver du in texten NEM.

Alla resultat innehållande NEM kommer nu att visas. Bläddra sedan igenom sökresultaten med pilarna. Ibland kan NEM finnas i en del av en katts namn, så räka igenom de faktiska antalet NEM ordentligt.

För att söka antal NEM 

Ställ dig på 10 generationer i stamtavlan.

Inne i webbläsaren i telefonen/plattan, trycker du på ikonen för att öppna olika alternativ (se första bilden).

Bläddra till höger i alternativraden tills du kommer till sök-ikonen, klicka på den.
En sökruta öppnas, skriv in NEM (gör sedan en sökning på 33 också!). Bläddra mellan sökresultaten med pilarna och räkna det faktiska antalet NEM.

Nu har du kollat igenom alla NEM i stamtavlans 10 generationer eller mer. Du kan även ställa dig under rubriken ”Foundation” och söka Nem där.

Klicka på ”Foundation” i Pawpeds för att se alla katter som kan följas till Foundation. Sök igenom sidan efter NEM och 33. Sökningen går till på samma sätt som innan.

Sök i andra databaser

Ibland finns inte alla katter eller all information om katterna (bilder, avkommor mm) i pawpeds. Då kan det vara bra att även söka i de andra databaserna. Rasen är relativt ung i Sverige och många katter saknas i FindUs, Pawpeds och Nrr pga. Att måna uppfödare av sibirisk katt utomlands inte lägger in sina katter här.

Dessa brukar jag alltid söka i för kompleterande uppgifter;

FindUs

FindUs är Sverkaks stambok. Alla SVERAK registrerade katter läggs in här med historik 8 generationer bak i stamtavlan.

Tree.SibCat.Info

Detta är en rysk databas som är ett måste för alla uppfödare av sibirisk katt (enligt mig). Där finns äldre katter som inte alltid finns i de andra databaserna. Många av katterna är även inlagda med bilder vilket är kul. Det är lite krångligt o söka innan man vant sig, men det går  att översätta sidan.

NRR

Detta är en norsk databas. Eftersom många uppfödare i Sverige samarbetar med Norge så är även denna sida till stor hjälp. Svenska hanar kan ex. fått avkommor i Norge, dessa syns inte i FindUs och inte heller i pawpeds om inte ägaren/uppfödaren skickat in info.