Köpa Sibirisk Katt?

Köpa Sibirisk Katt?

Går du i tankarna på att köpa katt? Och kanske just att köpa sibirisk katt?

Vad ska man tänka på vid ett eventuellt köp? Katten lever ju ändå förhoppningsvis många år framöver. Hur väljer man uppfödare och hur vet man att det är en “riktig” uppfödare? Nedan kommer jag gå igenom några viktiga punkter att tänka på när man väl bestämt sig för att köpa sibirisk katt.

 

Varför vill du just köpa sibirisk katt?

Det finns massor med härliga kattraser och ja, jag är väll lite partisk om jag säger att en sibirisk katt är den härligaste 🙂 Många är intresserade av den sibiriska katten för att det är en härlig och social katt och många är intresserade av rasen då man i vissa fall kan tåla den även som kattallergiker.

 

Lite kort om sibirisk katt och allergi

Först och främst är den sibiriska katten ingen hundraprocentigt “allergiifri katt”, det är med andra ord inte säkert att du tål rasen. Den sibiriska katten är allergiVÄNLIGARE än många andra raser men de allergen-halterna skiljer sig på individnivå. Du kan därför tåla vissa sibiriska katter men vara allergisk mot andra. Anledningen till att en del kattallergiska människor trots allt kan tåla just den sibiriska katten är att katterna har lägre halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1.

Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) är ett glycoprotein som produceras i kattens talgkörtlar. Man är egentligen inte allergisk mot själva pälsen som många tror, det som händer är att när katten tvättar sig så fastnar proteinet på hårtsråna  samt att det även blir luftburet när katten slickar sig. Allergenet styrs av hormonerna vilket gör att om man kastrerar en hankatt så reduceras Fel d1 produktionen. Nu återgår vi till köptipsen!

Besök testhem vid allergi i familjen

Är någon i familjen allergisk mot katt? Det finns testhem att besöka! Där får man träffa och gosa med en sibirisk katt för att se om man får någon allergisk reaktion. Dessvärre går detta inte hos mig då vi har en huskatt i hemmet.

 

Välja uppfödare

Vad är viktigt för Er i valet av uppfödare? Låt inte närheten och avståndet syra valet helt inför ditt kattköp. Viktiga saker att kolla upp är;

  • Hälsotestar uppfödaren katterna regelbundet?
  • Hur många katter bos hos uppfödaren?
  • Känns det rent och fräscht (ev. smittorisker)?
  • Är kattungarna socialiserade och verkar ha växt upp på ett bra och tryggt sätt?
  • Är uppfödaren registrerad uppfödare och innehar stamnamn?
  • Hur många kullar har uppfödaren per år?
  • Är uppfödaren kunnig om rasen och om katter i det stora hela?
  • Låter uppfödaren er hälsa på kattungarna innan tingning/köp?
  • Finns det ”referenser” dvs. andra som har köpa av uppfödaren och är dom nöjda?
  • Vad händer vid ev. upptäckt av allergi efter köpet?

Ja, det är många frågor att tänka på men dock viktiga. Många köpare har blivit lurade av oseriösa “uppfödare” utan stamnamn, utan stamtavla på katterna (som i själva verket är huskatter) mm. Gör en ordentlig bakgrundscheck, det lönar sig!

 

Sällskap / Utställning / Avel?

Ska din katt enbart vara sällskapskatt, vill du ställa ut katten eller ev. Själv bli uppfödare och ta en kull? Om du pratar igenom detta med uppfödaren så kan ni lättare välja ut en katt som passar in på era önskemål och som passar för syftet.

 

Stressa inte med köpet

Uppfödare som tar emot tingningsavgift redan innan besöket skulle jag se som en varningsflagga. För en uppfödare ska valet av köpare vara oerhört viktigt.

Jag vill matcha mina kattungar mot de bästa tänkbara hemmen och ser då gärna att man besöker kattungarna innan man bestämmer sig för att tinga en katt. Är avståndet långt och hindrar besök? Jag kommer kunna skicka en video eller skypa 🙂 Så får ni ändå en bild av kattungens temperament.

 

Magkänslan!

Sist men inte minst, vad säger magkänslan? Tror du att det är en seriös uppfödare och att du får en frisk och trygg katt? Grattis då har du säkerligen hittat rätt!

Skulle magkänslan säga fel, är det inte en riktig uppfödare, avstå då från köp! Köp aldrig en katt för att du tycker synd om den om du får känslan av att det är en oseriös uppfödare, hur svårt det än kan vara att motstå att “rädda” den lille så bidrar det till att uppfödaren kommer fortsätta sin “verksamhet”…

Post a Comment