Fodervärd

Vill du bli fodervärd åt en sibirisk katt? Vi kommer att söka fodervärdar i framtiden. Då kan vi fortsätta bedriva vår avel och samtidigt hålla nere antalet- och bibehålla en bra balans mellan katterna.

Att vara fodervärd innebär att du antingen får katten ”gratis” dvs. Du betalar inget inköpspris, istället ska katten få antal kullar (hona) eller göra antal parningar (hane).

Generellt för avtalet är att jag står för alla avelsrelaterade kostnader Ex. Försäkring, hälsotester, utställningsavgifter, mat & sand vid kull och andra avelsrelaterade avgifter.

Skulle du vilja avla vidare på katten efter att fodervärds-avtalet upphör är detta fullt möjligt. Jag kommer då kunna ställa upp som stöd och hjälpa till. I annat fall kommer katten kastreras innan överlåtelsen.

Uppfödare anslutna till SVERAK måste använda SVERAKs egna avtal, det är därav inte möjligt med sk. ”halvfodervärd” som många hade tidigare, där man ex. betalade halva inköpspriset mot en kull (om honkatt).

Fodervärd sibirisk katt

Så går det till;

Honkatt

Att vara fodervärd åt en honkatt innebär att honan kommer paras och få sina kullar. Kattungarna kommer att födas och växa upp hemma hos Er och jag kommer att stå för alla kostnader kring aveln och kattungarna.

Ni kommer självklart få all hjälp ni behöver av mig under både förlossningen samt kattungetiden.

En honkatt kan börja löpa allt mellan 4-mån och 2 år även om 6-mån-1år är vanligast.

Under denna period kan honan börja ”skrika” efter en hane, bli keligare och kan ltt bli rastlös. Detta kan pågå under ca 5-8 dagar. Tiden mellan löp kan variera mellan veckor och månader. Även om det är vanligast att hankatter strilar så kan även honkatter göra det under löp.

Honan kommer paras någon gång efter 1-års dag första gången. Självklart får ni vara med och bestämma i den mån det går när detta ska ske så att det även passar Er.

När det är dags för parning skjutsar jag honan till den tilltänkta hanen, oftast sker parningarna hemma hos hankatten. Parningen brukar ske under ett par dagar.

Ett par veckor före förlossningen bör man förbereda en bolåda så att honan har god tid på sig att ”boa”.  Bolådan och material att bädda med kommer jag naturligtvis att stå för. Bolådan placeras gärna vid ett element då kattungarna och mamman behöver ett varmt utrymme.

När förlossningen väl drar igång så kommer jag självklart att komma och hjälpa till.  Skulle det bli veterinärkostnader i samband med förlossningen som kejsarsnitt eller liknande så är det jag som betalar detta.

Under kattungetiden kommer jag att stå för kostnader som mat och sand till kattmamman och ungarna. Kattungarna flyttar vid tidigast 12-veckors ålder. Innan flytt ska ni kunna ta emot kattungeköpare som får komma och kolla på kattungarna.

Jag vill gärna att kattungarna vägs varje vecka och jag kommer beroende på avstånd till Er besöka er regelbundet och ta bilder på dom och se att allt fungerar som det ska.

Hankatt

Att vara fodervärd åt en hankatt innebär att han kommer ta emot x-antal honor för parning i hemmet. Avtalsperioden är oftast kortare för en hankatt än för en honkatt.

Parningen sker vanligtvis under ett par dagar. Det är bra att ha ett begränsat och lättstädat utrymme som ex. en tvättstuga eller ett badrum.

Hankatten blir fertil vanligtvis mellan 7-12 månader.

Kattens urin börjar då lukta starkt och han kan Ex. Börja ”skrika” efter en hona, bli lättstressad och rastlös, ändra sitt beteende samt i värsta fall börja urinmarkera. (Det är inte alla hankatter som gör detta!)

Hanens beteende brukar generellt gå i arv och jag avlar på hanar som ”sköter sig” i första hand.

Parningen sker oftast hemma hos hankatt-ägaren, i dessa fall tas en språngavgift ut från honkatt-ägaren och denna avgift tillfaller helt fodervärden.

Ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha katterna i under parningen som oftast sker under ett par dagar, en tvättstuga eller ett badrum är bra alternativ.

Vissa fertila hanar kan börja kissmarkera, yla efter honor, gå ner i vikt och sluta äta mm.

Jag som uppfödare kommer självklart se till att ni har det ni behöver för att underlätta för dessa ev. beteenden. Blir det ohållbart för Er/hankatten så kastreras han såklart så fort som möjligt.

Bra hjälpmedel jag gärna bekostar är ex. FeliWay, Royal Canin Calm, Recovery-foder, Urin-borttagningsspray mm.

Överlåtelsen

När hanen har gjort sina parningar/honan har fått sina kullar så överlåts katten helt och hållet till Er. Vi har då kommit överens sedan innan gällande eventuell kastrering innan överlåtelsen.

Jag kommer vilja hjärtscanna katten för HCM även efter överlåtelsen (denna kostnad står jag givetvis för).

Är du intresserad av att bli fodervärd?

Hör gärna av dig till oss om du är intresserad av att bli fodervärd. Berätta då lite om Er och vad ni kan erbjuda katten. Håll även utkik på hemsidan efter kattungar som söker fodervärd eller kommande importer!