Importera sibirisk katt

 

Det är många som undrar över att hur det går till att importera sibirisk katt från ett annat land,

-Jag funderar på att importera sibirisk katt men är det verkligen så dyrt och krångligt som en del säger?

Nej, det behöver det inte vara så länge alla papper, pass mm. är i sin ordning! Jag har importerat mina sibiriska katter, två katter importerade jag från Ryssland och en katt importerade jag från Bulgarien. Nedan kommer jag gå igenom viktiga saker att tänka på vid en import. Detta kan självklart komma att ändras då b.la jordbruksverket ändrar om införselreglerna ibland.

 

Steg 1. Hitta uppfödare/tinga katten

En av de mest tidskrävande sakerna med importkatter är att hitta rätt katt och rätt uppfödare. Det kan vara bra att se till att få någon referens, en annan uppfödare kanske har köpt av “din” uppfödare innan, då kan man fråga hur allt gick och hur det var.

Hälsotestar uppfödaren sina katter väl och är några fler katter i stamtavlan än föräldrarna till kattungen du hittat testade? -Be även att få kopior/underlag på testerna. Fråga även om planerna på att testa föräldradjuren längre fram ser ut, om det kommer göras fler HCM-tester.

Läs igenom stamtavlan noga och länge, sök i både pawpeds och exempelvis tree.sibcat. I pawpeds kan du ex. kolla föräldrarnas och tidigare katter i stamtavlans avkommor, har någon fått HCM, bär någon CS-genen (om katten har gett en NEM-avkomma så bär den på CS-genen). Sedan kan man även kolla om någon katt gett golden-avkommor eller blå/créme (dilution) och solida om man tycker det är intressant, även mönstringen som ex. tabby som många gillar kan man leta efter. Det är dock ingen säkerhet att just din katt bär på något av ovannämnda men det kan vara bra och kul att veta om vad som finns bakom. Kolla även inavelsgraden på 4 generationer och 10 generationer, men även inavelsgraden på föräldrarna samt andra nära katter i stamtavlan.

Tinga katten! En del uppfödare vill ha en tingnings-avgift och en del tar hela summan innan resedagen eller direkt vid tingning.  Be som sagt att få kopior på hälsotesterna innan tingningen!

 

Steg 2. Förbered för importen/Importera katten

Kolla upp vilka regler som gäller på jordbruksverket, det skiljer sig mellan EU-länder, listade länder och icke listade länder samt Norge. Det enda som krävs från Norge är pass och ID-märkning, inga andra dokument eller liknande behövs och detta oavsett vem som reser med katten (ägare/kurir).

Be uppfödaren om kopia på pass, ID-märkning + datum samt rabies-vaccin + datum, samt ev. andra underlag som behövs för införsel, kontrollera att ALLT stämmer. Räkna även ut att det gått minst antal dagar mellan rabies-vaccinet och avresedagen (det ska gå minst 21 dagar!). Viktigt också är att katten ska vara ID-märkt före rabies-vaccinet / eller samtidigt men ID-märkningen får inte vara gjord efter rabies-vaccinet, då uppfyller inte katten kraven för införsel!

Reser katten med kurir? Det enklaste då är att kuriren är “ägare” för katten under resan, i annat fall räknas katten som handelsdjur och då krävs traces-intyg samt att katten ska genomgå en gränskontroll som kostar några tusen kronor. Även Sverak kräver nu traces-intyget för att överföra katten till Sverak. Är kuriren ägare krävs ej detta.

Reser du med katten? Eller att kuriren är ägare? Då kommer du bara in med katten utan några vidare gränskontroller eller liknande. Det kan skilja sig vilka underlag som pass, veterinärintyg mm. som behövs vid resan från hemlandet. EU-pass behövs inte om katten importeras från ex. Ryssland som inte är ett EU-land, inget annat pass behövs då heller utan det räcker med ett veterinärintyg. (speciellt EU-standard intyg som utfärdas av statlig veterinär)

Meddela ditt försäkringsbolag vilken dag katten kommer så är den försäkrad från hemkomst-dagen!

 

Steg 3. Hemkomst

Direkt när jag fått hem mina katter har jag åkt till en veterinär för besiktning, detta krävs för ex. att försäkra katten via Agria. Detta intyg skickar du sedan kopia på till försäkringsbolaget.

Jag tar även snabbtest för giardia. Jag har katten i ett avskilt rum i början, i samband med giardia-testet tar jag även avföringsprov och skickar till SVA. Det är främst giardia och tritrichomonas som jag testar för efter att ha fått rekomendation av veterinär om dessa. Såklart testar man för annat om katten uppvisar symptom! Tills testerna är klara och man fått svar så släpper jag inte ihop den nya katten med de andra.

För över katten till Sverak, det står på deras sida vad dom kräver för underlag, detta kan också ändras så dubbelkolla!

I min och min mammas facebook grupp finns ett dokument/guide med checklistor och bra att ha info samt länkar mm. inför att importera sibirisk katt eller NEM!

 

Nyss hemkommen Sassa, från Ryssland!

importera sibirisk katt ryssland

 

Comments

 • februari 1, 2017

  I thank you humbly for shianrg your wisdom JJWY

 • mars 28, 2018

  I simply want to mention I’m all new to blogging and site-building and really savored this web page. Probably I’m want to bookmark your blog . You surely come with really good stories. Thanks a bunch for sharing your website page.

 • Johan Haglert
  reply
  juli 17, 2018

  Och vad är det för pengar vi talar om?

Post a Comment