Sibirisk katt HCM

HCM undersökning, HCM scanning, HCM ultraljud

Hälsotester

Innan du börjar leta partner så är det viktigt att du hälsotestar din katt ordentligt. Om föräldrarna redan är testade för Blodgrupp, Pk-def, CS så behövs dessa tester inte göras. Det viktigt att isåfall be om kopior på dessa tester. Dels för din egen skull, men även om du lånar ut hane, säljer avkommor till avel osv.

HCM

HCM (Hypertrofisk kardiomypati), är en ärftlig hjärtsjukdom, dock vet man inte idag exakt hur den nedärvs. Sjukdomen innebär att den vänstra hjärtkammaren blivit förtjockad och till följd av detta måste hjärtat arbeta hårdare.

HCM scanningen görs med ultraljud och gärna så nära inpå första parningen som möjligt. Därefter ska man fortsätta testa regelbundet. Man brukar ha en riktlinje att testa vid 1,3, 5,års ålder, även ett test vid 8 års ålder är önskvärt.

Testa gärna hos en Pawpeds-ansluten veterinär, så kommer testerna in i Pawpeds.

Pk-def

Pk-def / Pk-brist är en blodbrist sjukdom som beror på en defekt på pyruvatkinas enzymet. Brist på detta enzym förkortar de röda blodkropparnas livslängd vilket leder till perioder av hemolytisk anemi (blodbrist) för en drabbad katt.

En heterozygot bärare (bärare av en uppsättning) riskerar inte att insjukna. Är katten heterozygot bärare får du endast para den med en icke-bärare.

Du får alltså inte para en homozygot-bärare (bärare av dubbel uppsättning) av anlaget eller två heterozygota bärare (bärare av enkel uppsättning) av anlaget. Då riskerar du att få katter som insjukar och i värsta fall dör.

Blodgrupp

Hos katter finns det 3st olika blodgrupper, A, A/B och B. Via blodprov får du endast reda på vilken blodgrupp din katt har, men inte vad den är bärare av. En katt kan ha blodgrupp A men vara bärare av B-blod. Med DNA-prov får du även reda på om katten är bärare av B-blod. Detta är viktigt att testa då du enligt jordbruksverket inte får para en B-blods hona med en A-blods hane pga. risken för Neontal Isoerytrolys. Neontal Isoerytrolys är ett tillstånd som sker då en mamma med blodgrupp B ger di till ungar med blodgrupp A. Kattungarna får i sig mammans anitkroppar o även antikropparna mot blodgrupp A. Detta innebär att antikropparna från mamman kommer bryta ner ungarnas röda blodkroppar, detta kan leda till död, nekros (vävnadsdöd), svaghet, aptitminskning mm. hos kattungarna.

CS

CS (siamese colorpoint) genen är den gen som ger maskningen hos en NEM (Neva Masqerade). Det krävs att båda föräldrarna är bärare av CS för att de ska kunna få en NEM avkomma. Detta test tas med DNA prov. CC = Icke bärare, C/cs = bärare.

FIV/FeLV

FIV = Katt-aids och FeLV = Kattens leukemivirus. Detta testar man med blodprov och är oerhört viktigt att man testar! Det är viktigt att dina fri-testade katter endast träffar andra fri-testade katter. Om din katt träffat katter som ej är testade, måste du göra om din katts tester.

PKD

Polycystisk njursjukdom. Detta är som tur är ovanligt hos sibiriska katter. Men man bör testa om föräldrarna inte redan är fri-testade. På foundationkatter samt katter med mycket foundation i stamtavla är det jätteviktigt att man testar för PKD. Detta då det, trots att det är ovanligt, finns flera fall inom rasen.

Foundation-katter

Foundation-katter samt katter med mycket foundation i stamtavlan bör testas för ALLT. Dvs. även de sjukdomar vi normalt inte har i rasen, som persers PKD1, färgerna kanel, choklad, Maine coons gentest för HCM osv.