Bli Sibirisk katt uppfödare?

Vill du bli Sibirisk Katt Uppfödare?

Nu är jag själv en relativt nybliven uppfödare men har ändå många års erfarenhet av rasen och uppfödning då min mamma har varit uppfödare av sibirisk katt i 10 år.

Det har fullkomligt exploderat av nya uppfödare, inte bara i Sverige utan även utomlands.

Det jag hoppas med detta inlägg är att ge nya uppfödare en liten funderare innan dom köper in sina avelsdjur samt börjar avla.

 

Sibirisk katt och NEM

Den sibiriska katten har en syskonras, Neva Masquerade eller NEM som det förkortas. Det är absolut inget fel med att blanda SIB (Sibirisk katt) och NEM, men det man bör tänka på är att det endast främjar NEM-aveln och de uppfödare som vill införa nya linjer till NEM-genbasen.

Uppfödare som endast avlar på sibiriska katter parar inte in NEM medvetet. Men även om man parar två sibiriska katter med varandra så kan kattungarna bli NEM. Detta kan ske om båda föräldradjuren är bärare av Colorpoint-genen (CS-genen), det maskade anlaget. De uppfödare som avlar på sibirisk katt brukar oftast testa sina katter för CS-genen. Det är inget fel att avla på en katt som är bärare, det man bör fundera på är om man vill avla på två bärare och då få ungar som är NEM alt. 100% bärare av CS-genen.

Jag har ju valt min “inriktning” och kommer avla för att minska de ev. NEM i mina katters stamtavla. Det är inget fel med att ha många NEM i sina katter heller men man bör läsa sina stamtavlor så att man är medveten om det. Jag har hört allt för många historier om dom som “inte visste” och även dom som inte hade en aning om vad CS-genen är. Det går tex. Inte att avla en NEM men en Sibirisk katt som inte är bärare av cs-genen och då få NEM-ungar. Det krävs med andra ord att båda föräldrarna är bärare av CS-genen.

Eftersom vi har denna syskonras som har skapat stor förvirring, negativitet, positivitet och ja allt ni kan tänka Er egentligen då alla tycker och ser olika på saken så tycker jag att man som uppfödare bör “välja sin inriktning”.

Välj din väg!

Som ny uppfödare är det omöjligt att veta allt över en natt och man lär sig eftersom, både genom egna erfarenheter, diskussioner, information mm.

Några viktiga saker jag dock tycker man ska fundera på och fråga sig själv innan man bestämmer sig för att bli uppfödare, är;

 • Varför vill jag bli uppfödare?
 • Är det en hobby som du kan se dig själv syssla med på lång sikt?
 • Är det “gulligt” att ta en kull? – Tänk då på alla hälsotester som bör göras både innan parningen samt även efteråt. HCM test rekommenderas att göras 3-4 ggr upp till 5-8 års ålder på katten.
 • Vill jag avla SIB eller NEM eller SIB/NEM samt varför?
 • Vad är viktigt i mitt avelsarbete? Typen på katterna, hälsotestade och friska i generationer,  nytt blod till genbasen, färger, temperament? -Förhoppningsvis en bit av alla delar, men om du ska balansera upp det på ett bra sätt, vad väger tyngst?
 • Förlossningarna är inte heller alltid puderrosa,. Det kan behövas kejsarsnitt vilket ofta brukar bli en rätt hög kostnad. Kattungar kan födas döda eller missbildade. Om en kattunge föds missbildad och lider måste du vara beredd på att avliva den själv hemma istället för att åka till en veterinär, klarar du av det?

 

Mina svar på ovan frågor är följande;

Varför ville jag bli sibirisk katt uppfödare? För mig är det en hobby. Jag är inte villig att ta mig tid 1-flera dagar/vecka för ex. Gå på gym eller annat, jag ville ha en hobby som jag kunde kombinera med familjelivet. Även om jag nu åker iväg på kattutställningar så kan familjen följa med om dom vill.Jag behöver inte “offra” mina vardagar då jag inte lämnar hemmet. Att barnen tycker det är kul och blir delaktiga är ett plus. En stor fördel är att tack vare min hobby har vi fått två nya underbara familjemedlemmar för många år framöver.

SIB eller NEM? Som tidigare sagt avlar jag för att minska ev. NEM i mina stamtavlor. Detta för att jag vill bevara den traditionella sibiriska katten.

Vad är viktigt i mitt avelsarbete? För mig är hälsan självklart viktig och att få in nytt blod. Temperamentet är väldigt viktigt då den sibiriska katten är känd för sitt sociala och härliga sätt – det vill jag bevara! Färgen är det oviktigaste i mitt avelsarbete även om jag hoppas få fram en hona i framtiden med min drömfärg 🙂

Om det går snett? Om mina katter inte skulle passa för avel, ja då har jag gått back ekonomiskt men jag har fått två underbara familjemedlemmar. Familjemedlemmar är dom främst är för min del. Att få äran att sälja kattungar till andra familjer och ge dom samma lycka av en katt som vi har fått är något jag hoppas på!

Om allt inte går vägen i en förlossning så kommer jag göra allt jag kan för att bespara kattmamman + ungarna lidande. Jag kommer åka till veterinär när så krävs och pengarna är bara en värdslig sak i en akut situation. Tillägger även att det är ett måste att försäkra katten bra!

Comments

 • Anette Sandberg
  reply
  augusti 29, 2018

  Tusen Tack. Detta var den bästa informationen jag fått efter att nyligen blivit ägare till en sibirisk katt, bärare av cs-genen vilket jag inte hade en aning om vid köp. Det var synd att inte hittade denna sida före kattköp. Vår katt är underbar, snäll och mysig med vacker teckning och tanken var att få en kull vilket jag nu inte kommer att genomföra till mina barns stora besvikelse för vill absolut inte heller förstöra den sibiriska rasen. Tack.

Post a Comment