Min titel
sibirisk katt

Sibirisk katt

Uppfödning av Sibirisk Katt i hemmamiljö, vi finns i Åkersberga, Stockholm.

Jag föder upp rasen Sibirisk Katt och fokuserar på att avla fram rastypiska, friska, hälsotestade och traditionella sibiriska katter. Med en traditionell sibirisk katt menas att man inte blandar in syskonrasen Neva Masquerade (NEM). Jag kommer fokusera på att avla på katter helt utan NEM i stamtavlorna enligt Clean Genealogy Project. I Clean Genealogy delas katterna upp i olika grupper. Detta beroende på vilka NEM de har i stamtavlan samt om det finns CS-bärare. Jag avlar främst grupp 2 och 3 katter. Se våra lediga kattungar och planerade kullar under Kattungar/Planer.

Jag vill undvika NEM i mina katters stamtavlor för att bibehålla typen och pälskvalitén som jag upplever är bätte hos en traditionell Sibirisk Katt. Jag vill inte föda upp katter som behöver ”lejonrakas” för att man avlat på fel sorts päls.

Det är känt att man blandat in andra maskade raser i NEM-aveln.  Risken när man blandar in andra rasen är att vi kan få in andra sjukdomar, allergen-nivåer, färganlag mm. Om allergen-nivån skiljer sig mellan en tradtionell sibirisk katt och NEM är svårt att säga då inte gjorts några studier på detta.

Vi är många uppfödare runt om i världen som samarbetar för att bibehålla den traditonella sibiriska katten. Pga. detta importerar jag mycket katter då det finns väldigt få uppfödare i Sverige som avlar med detta som mål.

I sverige är vi endast 3st uppfödare som avlar NEM-fritt enligt Clean Genealogy Project. Det är jag, min mamma Marie Hedrén (S*Milashkas) och Madeleine Forsman (SE*Stolthetens)

Att hälsotesta mina katter regelbundet är en självklarhet för mig. Information om testerna kommer synas under katternas sidor så fort dom är gjorda. Samtliga katter testas för HCM regelbundet samt även pk-def, CS, blodgrupp och PKD innan parning (om ej föräldrara är testade). Jag testar även för FIV/FeLV, giardia och tritrichomonas.

Jag har tagit examen i pawpeds-kurserna G1 och G2 samt är medlem i Sällskapet Sibirisk Katt.

Nyheter

Här kommer jag uppdatera med vad som är på gång här hos SE*Voyakas. Kommande utställningar, parningar, kattungar, fodervärdar sökes mm. kommer att synas här under. Finns ytterligare information under något ämne kommer en knapp med en länk att synas.

Lediga kattungar!

Leia och Danny blev föräldrar till två underbara killar den 25 september. Ena killen är goldenspotted och den andra är svart-tabby med vitt.

Lediga kattungar!

Sassa och Tuxedo blev föräldrar till en kull som föddes den 6:e oktober. Det blev 1 hane och 2 honor i kullen, samtliga är svarta med vitt. Denna kull är en grupp 2, dvs. det finns inte en enda NEM i hela stamtavlan.

Fodervärd sökes

Vi har några spännande planerade kullar under slutet av 2018 / börjar av 2019 och vi kommer ev. söka en hel/halv-fodervärd åt en hona ur nån av dessa kullar. Mer information kommer framöver.

Jag har tagit examen i pawpedskurserna G1 och G2 som är grundläggande kurser om katthållning / skötsel, kattuppfödning och kattägande. Jag står även i kö till att gå G3 kursen och hoppas få börja med den snart.

Jag är även medlem i International Siberian Breeders Club som är en klubb för oss uppfödare av sibirisk katt som avlar NEM-fritt.

Pawpeds g1 sibirisk katt uppfödare
sibirisk katt international siberian breeders club

Vi har tillstånd enligt
16§ djurskyddslagen (1988:534)
att bedriva kattuppfödning.

SE*VOYAKAS

Amanda Hedrén
Åkersberga